Ignacio Vallejo-Nágera és soci cofundador de Micole, la plataforma neutral per buscar col·legi a Espanya. La finalitat d’aquesta plataforma és ajudar les famílies i trobar el centre educatiu que sigui més d’acord amb les seves preferències i necessitats. La plataforma té en compte factors com el model d’ensenyament i la tipologia de centre (privat, concertat o públic), el cost que representa, la localització de l’escola, la seva oferta en idiomes i activitats… A través d’un test, basat en senzilles preguntes, estableix una recomanació dels col·legis més adequats.
Anteriorment, l’Ignacio va fundar i va dirigir fins a la seva venda la plataforma de bellesa a domicili Urvan i va ser consultor d’estratègia a Accenture durant 7 anys. És llicenciat en Administració i direcció d’empreses per CUNEF i Màster en Estratègia per INSEAD.

8 hores a el dia, 5 dies a la setmana, 10 mesos a l’any durant els 15 anys més importants per a la seva formació com a persones és el temps que els nostres fills passaran a l’escola. Això és molt de temps i val la pena assegurar-nos que el centre que triarem no només proporcionarà una educació de qualitat als nostres fills sinó que, a més, estarem alineats amb els seus valors.

Escollir el col·legi per als meus fills ha estat una de les decisions més importants i difícils a les quals m’he enfrontat. És aclaparadora la quantitat d’informació que podem trobar a internet, encara que normalment és informació esbiaixada, difícil de comparar i no està centralitzada en un únic lloc.

A més, tenim rànquings que amb la millor intenció intenten trobar el “col·legi perfecte”. Al meu entendre, parlar de col·legi perfecte és com parlar de la “parella perfecta” o la “casa perfecta”. Encara que pugui haver característiques en les quals la majoria coincidim sobre els seus avantatges, cada família és un món, amb les seves preferències i necessitats concretes, per la qual cosa que crec que més que un “col·legi perfecte” existeixen un o diversos col·legis òptims per a cada família en funció de les seves preferències i necessitats. Per exemple, si un col·legi surt en les primeres posicions d’un rànquing perquè té unes instal·lacions espectaculars i un alt nivell en idiomes, però està massa lluny de casa o el preu està fora del meu abast, aquest col·legi no és el col·legi perfecte per a mi. Això s’aplica igualment per als valors de centre, el model educatiu, etc.

Arran de viure aquest procés en primera persona i de corroborar amb amics i familiars que no era l’únic a qui se li havia fet difícil aquest procés de recerca, vaig veure clar que hi havia una oportunitat de construir una plataforma que, des de dades i de forma neutral, ajudés les famílies a identificar el col·legi (o petit grup d’ells) que millor s’adapta a les seves preferències i necessitats; i així és com neix Micole.

Després d’un any i mig ficats de ple en el procés de recerca de col·legi i amb l’experiència que ens donen les 200.000 recomanacions realitzades a través de la nostra plataforma, podem definir de la següent manera a la persona que cerca col·legi:

 • Avui dia qui busca el col·legi en les famílies espanyoles són les dones (85% de les recerques).
 • El 65% de les persones que busquen col·legi per als seus fills té entre 30 i 40 anys.
 • El pressupost mitjà mensual per fill està entre 100 i 200 €.
 • El 62% té 1 fill (i el 30%, 2).
 • El 93% de les cerques es fan a través del mòbil.
 • Els dia que més recerques de col·legi es realitzen són els dimecres i els diumenges i la franja horària per excel·lència és entre les 19:00 i les 23:00.

Les preferències de cerca de col·legi són:

 • El 80% de les persones vol un col·legi a menys de 5 km del seu domicili
 • El 90% de les recerques inclouen l’etapa infantil, sent per tant la major part de recerques per a nens d’entre 2 i 4 anys.
 • Els 8,2 milions d’alumnes espanyols actualment cursant els seus estudis es distribueixen de la següent manera: 5.5 milions (67%) en l’ensenyament públic, 2.1 milions (26%) en l’ensenyament concertat i 600 mil a l’ensenyament privat (7% ). No obstant això, atenent a aquells famílies que van un pas més enllà i busquen més informació en una plataforma professional com Micole, es veu com s’incrementa substancialment la preferència per centres concertats (50%) i privats (20%), corresponent el restant 30 % de les recerques a l’ensenyament públic.
 • Pel que fa a la Religió, un 52% de les famílies està obert a qualsevol de les opcions, mentre que un 29% vol un col·legi laic i el restant 19% busca una opció religiosa.

 • Un 78% de les famílies vol que el col·legi tingui menjador, sent tendència a més que les famílies valorin que el menjar es prepari en el propi centre i que els nens puguin portar menjar de casa.
 • De mitjana, només un 22% de les famílies sol·licita expressament que el centre disposi de transport, elevant-se a taxes properes a el 80% en el cas de municipis propers a les grans ciutats (exemple: Sant Cugat, en el cas de Barcelona).
 • Un 64% de les famílies vol que el centre disposi d’activitats extraescolars, sent les més consultades actualment aquelles lligades amb els idiomes (el Xinès com a opció destacada), la tecnologia (programació i robòtica arrasen) i, per descomptat, els esports (encara que els reis segueixen sent el futbol i el bàsquet, l’oferta cada vegada és més àmplia i també ho és la demanda de les famílies).

Amb l’enorme varietat de col·legis és difícil decidir-se, però si hi ha alguna cosa comuna que podríem recomanar a les famílies per fixar-se és la transparència i capacitat comunicativa de centre. La immensa majoria de les escoles que estan fent esforços per aconseguir i mantenir una excel·lència educativa n’estan orgullosos i comuniquen obertament el seu model educatiu i els valors. En l’era de la informació tots hem passat hores i hores a internet buscant aquell viatge que ens feia tanta il·lusió, comparant tarifes d’internet o preus d’algun producte, com no passarem les mateixes o més hores buscant el col·legi on els nostres fills transcorreran la seva infantesa i l’adolescència?

De la mateixa manera, els col·legis tenen una oportunitat històrica per començar, o prosseguir, amb la seva digitalització. Entenc que són pocs els pares que busquen col·legi en una tanca publicitària a la carretera, en una marquesina o en un autobús; per què buscar-hi les famílies que busquen col·legi si aquestes estan buscant a internet (i aquelles que volen informar-se a fons en una pàgina especialitzada que els permeti veure i comparar totes les opcions)?